Szervezeti felépítés

Szervezeti ábra

Szervezeti-abra-Horgony-Alapitvany

A szolgáltatás célja, feladata

A krónikus pszichiátriai betegségek, amelyek a közösségi szolgáltatást szükségessé teszik a lakosság mintegy 1%-át érintik. Ezen betegek 20-30%-a szorul kiemelt támogatásra, gondozásra. Leendő szolgáltatásunk alapvető célja a súlyos, krónikus pszichiátriai betegségben szenvedők társadalmi, közösségi integrációja illetve reintegrációja.

Célunk, hogy optimális, költség-hatékony pszichoszociális ellátást, közösségi gondozást nyújtsunk a súlyos pszichiátriai betegségben szenvedők számára, amelynek révén:

  • Javulhat állapotuk, csökken a pszichiátriai visszaesések száma;
  • Ők és természetes segítőik jó életminőségben, teljesebb emberi életet élhetnek;
  • Csökkenhet az egészségügyi intézmények igénybevétele;
  • Javulhat a munkaképesség és a szociális teljesítmény
  • Biztonságosabb lehet mind a kliens, mind a környezetében élők élete.

Ennek érdekében a közösségi pszichiátriai ellátás a gondozás és a pszichoszociális rehabilitáció, tanácsadás minden formáját a pszichiátriai beteg otthonában illetve lakókörnyezetében, tartózkodási helyén biztosítja. Segítséget nyújt a kliensek számára egészségi és pszichés állapotuk javításában; meglévő képességeik és készségeik megtartásában, illetve fejlesztésében; a mindennapi életükben adódó konfliktusok feloldásában és problémáik megoldásában, szociális és mentális gondozásukban, és az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásukban. A szolgáltatás olyan hosszú távú, egyéni szükségletekre alapozott gondozást kínál, amely nagymértékben épít az ellátottak aktív és felelős részvételére, valamint a természetes közösségi erőforrásokra, őket is oktatva és támogatva.

A szolgáltatás feladatköre a célcsoportba tartozó személyek szakmai program szerinti ellátása mindaddig, amíg erre szükségük van.