Alapítványunk története

2006

A “Horgony” Pszichiátriai betegekért alapítványt 2006. november 13.-án hoztuk létre azért, hogy egy- a pszichiátriai betegségüknél fogva hátrányos helyzetű- csoport tagjai a kor követelményeinek megfelelően mind színvonalasabb ellátásban részesülhessenek az egyébként nehéz anyagi körülmények között működő egészségügyi ellátórendszer keretei között.

Megálmodója és alapítója Mics Jenő volt.
Alapítványunk a pszichiátriai betegek ellátásának támogatásán belül két fő célt jelölt meg:
a.) a Veszprém Megyei “Csolnoky Ferenc” Kórház-Rendelőintézet Pszichiátriai Gondozója működési feltételeinek javítása
b.) a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. tv., valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 1/2006.(I. 7.) SzCsM. Rendeletben történt módosítás alapján Veszprém és környezetében a közösségi ellátási formák bevezetése és működtetése.
Alapítványunk működésének eredményeként a felújított Pszichiátriai Gondozót ez év májusában adtuk át. A közösségi pszichiátriai ellátás szempontjait működtetés közben figyelembe vettük.
2006-ban Életmód Klubbot indítottuk pszichotikus betegeink számára, melyben a hetenként tartott, csoportos foglalkozás keretei között életvezetési tanácsokat kapnak, pszichiátria gondozónő segítségével a helyes étrend megválasztásával foglalkoznak, illetve otthonukban is gyakorolható testmozgásokat tanulnak.
Ugyancsak 2006-ban kezdtük gondozónkban a szorongásos depressziós betegek csoport-pszichoterápiás foglalkozásait pszichológus vezetésével.

2007

2007-től pszichiáter szakorvos irányításával pszichotikus betegek számára csoportfoglalkozást, és ugyanezen évben szociális munkás vezetésével szocioterápiás csoportot indítottunk.
A közösségi pszichiátria megismertetése céljából az önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnökével és egyik tagjával, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Vezetőjével együttesen felkerestük a székesfehérvári, dr. Lőrintz Zsuzsanna vezette Egyensúlyunkért Alapítványt, akik a közösségi ellátás szervezése kapcsán szerzett tapasztalataikat osztották meg velünk.
A közösségi ellátásról Sümegen szervezett pszichiátriai szakmai fórumon, majd a Veszprém Városi Önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságának ülésén dr. Balczár Lajos előadást tartott.

2008

2008-ban meghívtuk dr. Harangozó Juditot, aki a közösségi ellátás nemzetközileg elismert szaktekintélye, hogy a tervezett ellátásban résztvevők számára előadást tartson, s felkértük szupervízori tevékenységre, mely a dolgozók számára a 2009. januári feladatellátás kezdete óta folyamatosan biztosított.

2009-ben az alapítvány élatében nagy lépést jelentett, hogy sikerült elindítani a közösségi ellátás pszichiátriai betegek részére nevű szolgáltatást, 40 fővel. A létszám dinamikusan növekedett, majd egy állami döntéshozatal következtében ismét csak 40 főnek nyújhattunk szolgáltatást. 2019 óta stabilan 77 főre kapunk finanszírozást, ellátottjaink száma 80-83 fő.

2011-ben a nappali klubot tudtunk elindítani, 30 fővel. Szolgáltatsunk hiánypótló, Veszprémben eddig ilyen nem volt. A kub tagjainak létszáma 30-33 fő.